V avskaffar sig själva

För förvånande släpper Vänsterpartiet fram Löfvens högerregering. Marknadshyror, uppluckring av anställningsskyddet, mångdubblat pigavdrag (RUT), skattesänkningar för höginkomsttagare (värnskatten) är några av de reformer som S, L, C och Mp kommer överens om. Men för att få igenom sin agenda, som enligt C är mer långtgående är vad de fick igenom under Reinfeldts 8 år, krävdes att Vänsterpartiet inte röstade nej. Vilket de alltså (16/1 2019) meddelat att de inte gör.

Vänsterpartiet ger därmed sitt passiva stöd till de fyra borgerliga partierna. I utbyte fick de ingenting! Sjöstedt meddelade själv på presskonferensen att Löfven gett sitt ord på att arbeta för de reformer som de tidigare genomfört med stöd av V. Med andra V krävde inget utan föll föra inför hot om än större försämringar. Att Sjöstedt hotade med att dra undan stödet om S lägger fram förslagen om marknadshyror urholkning av LAS är givetvis spel för galleriet, eftersom de andra oppositionspartierna (M, Kd och Sd) stödjer dessa förslag och de ändå skulle gå igenom.

Att V viker ner sig är givetvis inget nytt. Inför förra mandatperioden krävde V att vinster i välfärden skulle bort. Det blev en utredning, som förespråkade ett förbud av övervinster (tak på 7 %, vilket måste anses högt). Men något beslut kom inte, och så var mandatperioden över och V hade stött men inte fått igenom kravet för sitt stöd.

1 Comment

  1. vänsterrealist

    Men vad skulle de göra? Att rösta nej mot SCLMp är att rösta för MKdSd. Så enkelt är det i verkligheten. Men visst jag önskar också att det fanns bättre alternativ. Men en klar majoritet av Sveriges befolkning rösta för en högerregering (exklusive S). En än större majoritet röstade för en regering till höger om V. Och nästan inga rösta för en regering till vänster om V.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)

*

Arkiv: datum
Arkiv: kategorier