Kommunistiska partiet förnyas

Kommunistiska partiet gör upp med sitt förflutna och tar ytterligare ett steg från att vara kommunistiskt. Givet partiets politik är det inte svårt att se varifrån inspirationen kommer.

Namnbytet från KPML(r) kunder kanske motiveras. Men därpå togs hammaren och skäran bort från Proletären, feminism i partiprogrammet och på ledarsidorna frågades: ”Varför hålla fast vid ordet kommunist?” (1)

Och nu har partiet bytt symbol:

Detta förklaras med att partiet genomgår ”ett moderniseringsarbete vad det gäller arbetsmetoder och sätt att föra ut vår arbetarpolitik” (2). Att partiet ser över sina arbetsmetoder låter förvisso lovande, men en misstanke är att det är något annat som avses. För är det någon som tror att KP kommer sluta försöka kränga Proletären utanför systembolaget eller hålla möten på folktomma torg? Nej, mer troligt är att partiet nu genomgår ytterligare en förändring i sin ideologi/politik. Distanseringen från  kommunismens symboler är bara ett symptom.

Men, ibland frågas varför det är viktigt att hålla fast vid gammalt som är så belastade, som så många har en negativ uppfattning om. Trots allt, ordval och symboler är ju inte det viktiga. Och därmed ges också svaret på frågan. Borgarna hatar och smutskastar inte kommunismen för dess namn eller symboler utan för vad den står för: klasskamp, revolution och strävan efter det klasslösa samhället. Vad detta än kallas kommer det att beskyllas, smutskastas och bekämpas av borgare, de härskande och kapitalisterna. Så exakt, vad det kallas spelar ingen roll i detta avseende. Vad Kommunistiska partiet gör är inte en ompaketering av samma innehåll utan ett försök att sälja en ny produkt. Vilken?

Den som läser Proletären vet svaret. Kommunistiska partiet är inte ett revolutionärt parti som försöker omkullkasta rådande produktionsförhållanden vill genom reformer förbättra för arbetarklassen inom det rådande. Det är ett klassiskt reformistiskt parti. Nostalgi och folkhemsvurm. Partiet kännetecknas av legalism och det Lenin kallade tradeunionism, dvs. en strävan efter att mätta dagsbehovet: höjda löner, bättre arbetsvillkor, försvar av välfärdsstaten (3). Inget fel med det, men det är knappast vad ett revolutionärt kommunistiskt parti står för. Tradeunionismen är till sitt väsen systembevarande.

Men, låt oss inte bara kritisera utan ge ett konstruktivt förslag:

 

 

3 Comments

  1. K: Samma politik i nytt paket? | Arbetarmakt

    […] syrliga kommentar på Instagram, 2018-01-28 samt norska och svenska maoisters kommentarer här, här och här. 2 Centrum för kunskap och säkerhet, Borås kommuns hemsida, senast ändrad 2018-01-29 3 […]

  2. Anonym

    Välformulerat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)

*

Arkiv: datum
Arkiv: kategorier