LO hyllar den höjda pensionsåldern

Regeringen (S+Mp) och oppositionen (alla andra utan V och SD) har kommit överens om att höja den lägsta pensionsålder från 61 till 64 år.

Ordförande i LO Karl-Petter Thorwaldsson kommenterar:

Men totalt sett så är det väldigt, väldigt vänligt för arbetaryrken

… de stora vinnarna på dagens förslag är de som har ett slitsamt arbetsliv (1)

Och ordförande i fackföreningen Unionen, Marin Linde:

För att breda grupper på arbetsmarknaden ska få tillräckligt bra pensioner så kommer fler behöva få rätt förutsättningar för ett längre arbetsliv. (2)

Linde kritiserar också Svensk Näringsliv, som inte anser att den nya pensionsöverenskommelsen är bra.

Socialminister Annika Strandhäll påpekar dock att ändringen inte kommer ske direkt:

Vi kommer att under en tioårsperiod med stor varsamhet justera åldrarna för att få ta ut den allmänna pensionen. (3)

För beslutet blir på något sätt bättre om det inte drabbar direkt. Bakgrunden är given, då får väljarna tid att vänja sig och frågan behöver inte ens dyka upp när det blir aktuellt. Då går alltid att hänvisa till att beslutet togs för länge sen. Dessutom tillägger Strandhäll, vilket på något sätt ska vara betryggande, att pensionsåldern kommer vara ”flexibel”, och inte innehålla tvång om att arbeta till 67. Liberalernas ekonomisk-politisk talesperson, Mats Persson, är inne på samma spår och ser den största fördelen att ”människor möjlighet att arbeta vidare”. Däremot kan ingen säga något om hur stor den ökning av pensionen blir som utlovas, men Centerpartiet är övertygad om att det blir ”märkbart” och Moderaterna tror det blir ”flera hundralappar i månaden” (4).

Någon höjda pensionen specificeras alltså inte, vilket däremot förs för de höjda åldersgränserna.

Det s.k. Arbetarpartiet och arbetarnas fackföreningar ser att en höjd pensionsålder gynnar arbetare, och i synnerhet de som har de tyngsta jobben. Kanske ges ovan en förenklad bild, men om det verkligen var arbetarna som gynnades hur kommer det sig då att Moderaterna och deras allianskollegor är så nöjda? För till skillnad från sossarna och facket gynnar borgarna sina klassintressen. Klassfrågan är givetvis helt central, och egentligen är en analys av förändringen enkel: gynnar arbetare att för högre pensionsålder? Svårare än att svara detta är det inte.

 

— Prolog

Vänsterpartiet står dock kritiska och Jonas Sjöstedt ”rasar”:

Jag tror också att många LO-medlemmar kan arbeta längre men då måste också arbetsmiljön bli bättre (5)

Lite bättre arbetsmiljö så är det alltså inget problem.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)

*

Arkiv: datum
Arkiv: kategorier