Media om tortyr i Nordkorea

Att den amerikanske studenten Otto Warmbier som i Nordkorea dömdes till fängelse för skadegörelse dog kort efter att han släpptes har det gått att läsa om i flera dagstidningar, såväl svenska som internationella. I Dagens Nyheter har tidigare bland annat bevisfilmen ifrågasättas. Bilden sägs vara så dålig att den filmade lika gärna kunde vara ”den förskräcklige snömannen” (1). Att vara kritisk till rättsväsendets bevis är förvisso bra, men dubbelmoralen är slående då en liknande film i Sverige eller något västland absolut skulle ha räckt. I synnerhet givet att antalet möjliga misstänkta är oerhört begränsat (det finns få västerlänningar på besök i Nordkorea).

Den senaste rapporteringen handlar dock om orsakerna till den tragiska döden. I Dagens Nyheter citerades 27/9 2017 en intervju med föräldrarna:

Han var blind, han var döv, och det såg ut som om någon hade arrangerat om hans tänder i underkäken med en tång, säger fadern Fred Warmbier. (2)

Detta påstående backades också upp av den amerikanske presidenten, Donald Trump, i en intervju:

Otto was tortured beyond belief by North Korea (3)

Detta är anmärkningsvärt eftersom den medicinska undersökningen som gjordes i USA inte fann några tecken på tortyr. I The Guardian går att läsa:

Sammarco, who examined Warmbier’s body after his death in June, said there was no clear evidence of physical torture – including no recently broken bones or damaged teeth.

Dessutom framhålls:

His condition had been caused by “an unknown insult more than a year prior to death”, the report said. (4)

Av intresse är också att föräldrarna vägrat att genomföra en obduktion (5). Att dessa av ser Nordkorea som skyldiga är inte förvånansvärt, men väl att media helt okritiskt och mot den medicinska bedömningen rapporterar att så är fallet. Rimligare är att se föräldrarnas utspel som en del av Trumps pågående ordkrig med Nordkorea, ett sätt att stärka bilden av landet som en ”skurkstat”.

 

*** Uppdatering:

Sedan texten skrevs har både DN och Aftonbladet skrivit om rättsläkarens uttalande. Detta är intressant då liknande dementier gällande lögner om Nordkorea sällan förs fram. En misstanke är att det finns en rädsla för att ”ordkriget” ska eskalera till en väpnad konflikt, varför man försöker nyansera och tona ner retoriken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)

*

Arkiv: datum
Arkiv: kategorier