Inget nytt i Frankrike

Media beskriver det franska parlaments valet som en stor omvändelse. I DN (18/6 2017) stod att valet ”är inget annat än en dundrande politisk omvälvning”.

Beskrivningen bygger på en individcentrerad syn på politik, där fokus ligg på vem som vinner eller vilket parti (gammalt eller nytt). Detta är givetvis ointressant, vad som är intressant är vad personen/partiet representerar. I fallet med Frankrike är betyder segern för Macron och partiet La République en marche att den politik som dominerat de senaste decennierna fortlever.

Macron har lovat att luckra upp arbetsrätten, sänka skatten för företag och minska den offentliga sektorn (uttryckligen har han sagt att antalet anställda ska minska). Med andra ord, inget nytt utan samma vanliga borgerliga politik i ny skepnad.

Segern i andra omgången av presidentvalet samt i parlamentsvalet är ingen röst för Macron utan, i första fallet, en röst mot Le Penn och i andra fallet en uppgivenhet vilket kan mätas i det historiskt låga valdeltagandet, under 49 %. Med andra ord, halva befolkningen valde att inte rösta! Något entusiastiskt stöd för Macrons politik är svårt att se.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)

*

Arkiv: datum
Arkiv: kategorier