SKP förnyas

Sveriges Kommunistiska Parti (SKP) valde på sin 37:e kongress ny ordförande och en i stor utsträckning förnyad partistyrelse (1, 2, 3). Vald till ordförande blev Andreas Sörensen, som tidigare varit aktiv i SAC men gjort en (ovanlig och glädjande) ideologisk förändring. Tidigare ordförande, Victor Diaz De Filippi, sitter kvar i partistyrelsen.

SKP partistyrelsePartistyrelsen

Att såväl ordförande och flera av de nya styrelsemedlemmarna är relativt nya i SKP är värt att uppmärksamma. Likaså att de tidigare varit med i RKU, med andra ord ungdomsförbundet till Kommunistiska Partiet. Som bakgrund till detta finns, som den initierade läsaren känner till, en större konflikt.

Oavsett detta kan Sörensens tal vid kongressen vara värt att läsa (här).

SKP sorensenPartiordförande Sörensen

Att SKP ger förtroende åt nya krafter är lovvärt, något liknande skulle aldrig ske i KP där partiordförande utses enligt det beryktade kronprinssystemet (se Erik Petterssons Vart går Kommunistiska Partiet). Det visar att SKP har förmåga att förnya sig i positiv riktning, och inte genom avkall på revolutionens nödvändighet.

Vi lyckönskar SKP!

 

8 Comments

 1. Jon

  Ha Ha roligt med lite KP bashing. Men ärligt så känns inte SKP heller så fräscht. Men kanske nytt bod få partiet mer levande.

  • Red

   som Dracula?

 2. Mörkröd

  Fan vad trött man blir på allt klagande. Är väl bra om något kommunistiskt parti går framåt eller försöker något. Vet inte om det finns någon större skillnad mellan de båda, men spela roll. Det viktiga är att något finns kvar.

  • Tanya

   Många försöker med saker, frågan är om det är vettigt. Mer trött på kommentarer som din, att alla initiativ är bra. Nej, vissa är det andra inte!

 3. Anonymous

  En bakgrund är att SKP under lång tid varit nästan utdött. KP är åldrande, men trots allt betydligt större och det finns några yngre (30-50) i partiet. Att ungdomar nu gör karriär i SKP beror delvis på att det går att klättra där, då inga står i vägen. Att den nya styrelsen har 3 medlemmar som bara varit med något år i partiet visar det, att dessutom de känner varandra och 2 är syskon stärker bilden av ett parti utan andra medlemmar.

  Men om detta visar krisen är det ju inte säkert att det behöver bli dåligt. De kan mycket väl vara drivna och duktiga. Möjligheten att snabbt komma upp i SKP kanske är en styrka. KP är förstelnat och skulle aldrig kunna förnya sig pga av alla stolnötare.

  • Kommunist

   Fast styrelsens medlemsantal ökade, från 9 till 12. Nya kom med, men inte för att det saknades andra utan just för att styrelsen utökades.

   • Anonymous

    Det beror bara på att man inte vill stöta sig med gamlingarna. I ett litet parti är det viktigt att hålla sig väl med alla. Men de är i praktiken helt passiva, varför man med glädje tog in de nya och befordrade dem så snabbt.
    Jag var inte direkt kritisk mot att de så snabbt klättrade (tom. fick ordförandeposten). Tror att de är väldigt duktiga. Men det får vi ses. Min poäng var mer att det vittnar om SKPs tillstånd.
    Med det gäller även andra grupper. KP är en Göteborgssekt av tidningsförsäljare. SAC/SUF är borgarungar som snart lämnar för att gå in i pappas företag.

    • Kommunist

     SKP är det enda kommunistiska parti i Sverige som gör något rätt och givetvis svarar alla självutnämnda socialister med att gnälla. Tråkigt, men inte förvånande. Så är det alltid.
     Kommer ihåg när oktoberfolket började, och tråden på socialism.nu överöstes med hat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)

*

Arkiv: datum
Arkiv: kategorier