Gianforte och den liberala mediebubblan

Den amerikanska delstaten Montana valde idag (26/5) sin representant till Representanthuset. I sak kan det tyckas mindre viktigt, men i media har valet getts stor uppmärksamhet, även utanför USAs gränser. Orsaken är enkel, de två kandidaterna har setts som en spegling av de politiska lägren i USA.

En republikansk miljardär, Greg Gianforte, som tydligt stödjer Trump och dennes politik stod mot den mer ”vardaglige” demokraten och folksångaren Rob Quist.

Bara någon dag innan valet misshandlade dessutom Gianforte en journalist som frågade om sjukvårdsreformen.

Men i slutänden segrade Gianforte. Åter har vi således sett hur den mediala rapporteringen inte stämmer med vad folket röstar på. Läs valfri tidning och Trump framställs som oerhört impopulär. Nya skandaler lyfts ständigt fram. Gianforte har en liknande retorik, omgärdas av skandaler och visar öppet förakt för  media – ändå segrade han.

Åter står medierapporteringen blottad. Folket delar inte åsikt med journalisterna och upprörs inte av samma saker. Att sen detta kanaliseras fel och gynnar en ärkekapitalist är egentligen ”vänsterns” fel – så länge denna fortsätter gå i nyliberalismens ledband kommer framstår den inte som ett äkta alternativ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)

*

Arkiv: datum
Arkiv: kategorier