Macron – en framtida röst på Le Pen

I en s.k. analys av valet i Frankrike i Dagens Nyheter skriver (7/5 2017) Annika Ström Melin att valet av Emmanuel Macron applåderas av de ledare i EU som tror på unionen. Detta stämmer säkert, men intressant är att hon även påstår:

Valet är också det hittills starkaste tecknet på att det blåser en ny, mer EU-vänlig vind över delar av Europa.

Först ut var Österrike. Redan i december förra året utsågs EU-vännen och det gröna österrikiska partiets tidigare ledare Alexander Van der Bellen till landets president.

Märklig tolkning. Ja, den grönliberale Alexander Van der Bellen vann i Österrike över högerpopulisten Norbert Hofer, med siffrorna 53,8mot 46,2. Med andra ord över 46% röstade på en person som företrädde extremhögerpartiet FPÖ.

Det är svårt att se detta som ett tecken på en ”EU-vänlig vind”. Inte heller är det rimligt att se det EU-vänliga i att 33.9 % röstade på Le Pen i ett val med deltagandet av 74% (mer än 6 % lägre än förra valet) och där runt 13 % röstade blankt (siffrorna kan ändras lite). Oviljan att rösta är uppenbar.

Dessutom är det rimligt att se att många röstade på Macron under hot, om inte så vinner Le Pen. Med andra ord, man röstade inte på Macron för hans politik utan som en röst mot alternativet.

Det är också troligt att Didier Eribon får rätt:

A vote for Macron today, is a vote for Marine Le Pen four years in the future.’ We’re just caught in this vicious circle. Macron means business as usual. But it’s precisely this business as usual that will give new strength to Marine Le Pen. It takes time. She can wait. One election, two elections, three. In the end, she may win

Den liberala politiken kommer fortsätta driva människor från ”mitten” – skygglapparna som DN-skribenten visar är tydligt exempel på oförståelse inför vad som sker. Det enda alternativet är att ett äkta socialistiskt alternativ träder fram.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)

*

Arkiv: datum
Arkiv: kategorier