Dubbelmoral

FNs säkerhetsråd fördömde nyligen (20/4 2017) Nordkorea för att de testskjutit en missil:

The members of the Security Council strongly condemned the most recent ballistic-missile launch conducted by the Democratic People’s Republic of Korea on 15 April 2017.  The members of the Security Council expressed their utmost concern over the Democratic People’s Republic of Korea’s highly destabilizing behaviour and flagrant and provocative defiance of the Security Council by conducting this ballistic-missile launch in violation of its international obligations under United Nations Security Council resolutions 1718 (2006), 1874 (2009), 2087 (2013), 2094 (2013), 2270 (2016) and 2321 (2016).

Givetvis är det helt ogiltigt att tala om ”violation of its international obligations” eftersom Nordkorea inte har ingått något avtal i frågan. I en konflikt kan inte en part egenmäktigt avgöra vad som åligger båda. Dessutom rör det sig om flagrant dubbelmoral eftersom USA vid ungefär samma tidpunkt genomförde egna provskjutningar. Dessa är enligt den amerikanska översten Chris Moss

essential to verify the status of our national nuclear force and to demonstrate our national nuclear capabilities

Därmed bryter USA, i kontrast till Nordkorea som ofta sägs göra det, de facto mot det icke-spridningsavtal som de, åter i kontrast till Nordkorea, har skrivit under och som innehåller åläggande att kärnvapenländer inte får använda kärnvapen för att hota andra (läs här).

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)

*

Arkiv: datum
Arkiv: kategorier