Trump säger en obekväm sanning

I en intervju (6/2 2017) på Fox News konstaterade intervjuaren Bill O’Reilly att Putin är en mördare, varpå Trump svarade:

There are a lot of killers. You think our country’s so innocent?

Egentligen helt okontroversiellt, snarare är det förvånande att en amerikansk president öppet erkänner att USA gör en hel del ont i världen. Likväl är det något som alla borde veta. Men reaktionen lät inte vänta på sig. Demokraten och kongressledamoten Adam Schiff:

Det här är andra gången som Trump har försvarat Putin mot anklagelsen om att han är en mördare, genom att säga att USA inte är bättre eller annorlunda […] Detta är lika oförklarligt bisarrt som det är osant.

Och den liberale och i USA vänsterstämplade talkshowvärden och komikern Bill Maher tog (10/2 2017) upp Trumps uttalande på ”Crazy list”, en lista över allt galet Trump sagt (se ca 3:08).

Gästen i programmet, Piers Morgan, frågade rakt ut exakt vad som är så galet med det. Maher tappat fattningen.

Det är symptomatiskt för den oerhörda dubbelmoral som gäller Trump. Han är per definition ond, varpå allt han säger – även när det stämmer – tolkas som galet eller ondsint. På motsvarade sätt kan det lätt konstaterats att om det varit Sanders som lämnat frihandelsavtalet TPP så hade en enad vänster hyllat det som en stor seger – som något man kämpat för under lång tid. Nu var det Trump, och istället tolkas det som populism och nationalism.

Trump ska ses för vad han är: en borgerlig kapitalist. Men medan Clinton, det ledande politiska skicket och borgerlig media under lång tid gått finanskapitalets ärenden representerar Trump en annan del av borgerligheten, ett mer nationellt förankrat produktionsorienterat kapital. Detta tjänar inte nödvändigtvis på öppna gränser utan kan ofta profitera på såväl skyddstullar som ökad inhemsk köpkraft.

Motsättningar och klasskamp finns överallt, även inom de ledande skicken. Kapitalister är inte en enhetlig grupp, och när inget yttre hot finns är det är splittrad grupp.

Att demokrater och ”vänstern” i USA reagerar på att Trump påstår att USA inte är oskyldigt, eller implicit att USA inte är bättre än Ryssland, visar djupet på deras moraliska ställningstaganden – det är yta som de överger så fort det inte gynnar dem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)

*

Arkiv: datum
Arkiv: kategorier