Bildt hyllar kinesisk kapitalism

World Economic Forum i Davos, där kapitalister och deras politiker möts, höll Kinas president Xi Jinping den 17/1 2017 ett uppmärksammat tal. Ett lovtal till frihandel, vilket i borgerlig media (t.ex. DN) har kontrasterats mot Trumps mer protektionistiska linje.  I talet framhölls att globaliseringen – vilket i sammanhanget ska förstås som globaliseringen av finanskapitalet – inte orsakade den ekonomiska krisen. Felet låg snarare hos övervinster och en oreglerad banksektor. Samtidigt passade Kina på att meddela att de kommer göra det lättare att investera i den bank- och finanssektorn (1, 2). Finanskapitalet kan känna sig lättade, regimen i Kina göra som sina europeiska kollegor, skyller på ”dålig” kapitalism men fortsätter gå kapitalet till mötes i förd politik.

Faktum är att vissa blev så glada av den kinesiske presidentens tal att de ser Kina som en motpol mot Trump. Carl Bildt skrev på Twitter:

There is a vacuum when it comes to global economic leadership, and Xi Jinping is clearly aiming to fill it. With some success.

Att Kina inte är någon motpol mot kapitalismen, att deras s.k. kommunism enbart är en historisk restglosa utan innebörd, är inget nytt. Ibland sägs att Kina ligger efter västvärlden i sin demokratiska utveckling, andra menar att det är tvärtom: att Kina visar vägen för framtiden.

 

1 Comment

  1. V

    Bildt har alltid varit en krigshetsare. Alltid stött kapitalister och exploatering. Hans fingrar finns i allt från Lundin Oils affärer i Sudan till ryska gasledningar i Östersjön.
    Klart han stödjer kapitalistdiktaturen Kina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)

*

Arkiv: datum
Arkiv: kategorier