Jan Myrdal och Nya Tider

Angående diskussionen om och efter högerextrema  Nya Tiders medverkan på bokmässan i Göteborg har Jan Myrdal skrivit en artikel för just Nya Tider (19/10 2016). Myrdal har tidigare försvarat rasisters rätt att uttrycka sin åsikter. Det mest kända fallet gäller förintelseförnekaren Robert Faurisson (se t.ex. här).

Då som nu handlar det i korthet om ett oreserverat försvar av yttrandefriheten. Men frågan är om det är allt. Myrdal har länge flirtat med en reaktionär nationalism. Och nog finns det en skillnad i att försvara rätten att yttra även vidriga åsikter och att låta publicera sig i organet för de vidriga åsikterna.

I ett bemötande (24/10) av kritik (24/10) som Margareta Zetterström riktat mot Myrdals medverkan skriver Myrdal att tidningen ”är inte i tjänst hos någon oss hotande imperialistmakt” vilket DN m.fl. är. Förvisso är det inte givet borgartidningarna är bättre än rasisttidningarna. Myrdal har objektivt rätt i det att dagens största problem inte är den höger som NT uttrycker utan den finanskapitalistiska och imperialistiska höger som DN företräder, vilket ”vänstern” ofta missar. Svaret borde dock vara att stå upp för kommunismen! Inte att sätta sin tilltro till att en bakåtsträvande borgerlig avart. Myrdal bidrar här enbart till en skadlig fokusförskjutning.

 

—– —-

Som en parentes kan det noteras att både kritiken i Aftonbladet mot Myrdal och Myrdals replik har samma publiceringsdatum, vilket vittnar om hur konstruerad debatten är. Istället för att förmedla nyheter skapar dagens journalistik dem.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)

*

Arkiv: datum
Arkiv: kategorier