Rysslandsfobi och Nato

Att Ryssland målas upp som en stor hotbild i media är knappast någon nyhet, men senaste veckan har dessa skildringar intensifierats. Inte minst verkar Ryssland fått stort intresse i att invadera Gotland.

Den 18/9 gick det i Dagens Nyheter att läsa om hur ”helt nya uppgifter om ett ryskt hot”, men att det var ”topphemligt” och därför ”inte får röjas”. Nyheten omskrevs senare i Expressen, Aftonbladet, SvD osv.

Hotet anges alltså inte. Eller med andra ord, vi måste lita på dem. Dessutom måste vi lita på att hotet finns några dagar innan budgeten skulle presenteras (minns förra året, när försvaret hittade på ubåtar och fick ökade anslag). I DNs egen  s.k. analys framhålls också vikten av ökade militäranslag. Och nog är det enligt DNs världsbild motiverat, för de har funnit en ”av Sveriges främsta specialister på att bedöma den här typen av information”, professor Wilhelm Agrell, som påstår att det nu är 15 % sannolikhet (!) att Ryssland genomför ett ”militärt isolerat angrep”.

För att finna en direkt bakgrund mot vilken hotbilden ska förstås behöver man dock inte leta länge. Från Nato-utredningen framgår, enligt DN, att fördelarna med ett medlemskap överväger nackdelarna.

Natohetsen  intensifieras alltid under en s-regering. Att s-ledningen vill gå med är klart, men de kan ännu inte driva frågan, istället låter man frågan komma upp till diskussion och bli något tänkbart. Samtidigt sker närmanden, som värdlandsavtalet. Och plötsligt verkar det lite mer ”rimligt” att vi går med (givetvis med argumentet att kunna påverka).

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)

*

Arkiv: datum
Arkiv: kategorier