Den ryssvänliga mediebilden

Enligt en ledare i Aftonbladet, skriven av Anders Lindberg, framhålls hur Ryssland försöker förvränga verkligheten och sprida en mer positiv bild av Ryssland. En ”expert” som citeras anger:

Ryssland skapar just nu en alternativ berättelse om verkligheten, en informationsdimma för att få människor förvirrade.

”Experten” är Jānis Sārts, direktör på Natos centrum för strategisk kommunikation (StratCom), vilket inte Aftonbladet tycker påverkar: Nato är opartiska och trovärdiga. Förbigående nämns, som något bra, att Sverige ansökt om att få samarbeta med StratCom, vilket inte heller Aftonbladet tidigare funnit anledning att skriva om.

I vilket fall så ges exempel på hur Ryssland manipulerar. Exempelvis rapporterade de om hur en ”13-årig flicka med ryskt ursprung blivit gruppvåldtagen av flera ”araber” i Berlin”, samt att ”tysk polis försökte tysta ner det hela”.

Men historien var en bluff. […] Rysk propaganda utnyttjar svagheter i samhället. Flyktingfrågan är en verklig fråga, det finns legitima diskussioner. Tyskland är ledande i frågan om sanktioner mot Ryssland efter annekteringen av Krim, därför ligger det i Rysslands intresse att försvaga Tyskland och skapa politik instabilitet, säger Jānis Sārts.

Att liknande nyheter – om araber som våldtar och mörkläggande poliser – frekvent figurerar massmedia i hela Europa och åberopas i av den parlamentariska högern i flera länder för att inskränka flyktingmottagandet omnämns inte. Eller menar Aftonbladet att det är allvarligare om rysk media skriver lögner än om västerländsk gör det? Är kraven högre på Ryssland?

Andra exempel ges också ”De handlade om att oppositionen i Kiev var nazister”. Att detta delvis stämmer spelar dock ingen roll för Aftonbladet. Exempelvis kan nämnas att talmannen i Ukrainas parlament, Andriy Parubiy, är organiserad nynazist. Nazistiska grupper i Ukraina är inflytelserika och bedriver en väpnad kamp även mot landet regering. Extremhögerns och nazismens frammarsch i Ukraina är väldokumenterad. Påståendet som gjorts från ryskt håll borde vara helt okontroversiellt, snarare är det intressant att fråga varför det skrivs så lite om detta i väst (inkl i Aftonbladet).

Men det finns mer:

Dessutom finns TV-kanalen RT.com som når i princip hela världen. Sputnik News försökte sig en tid på att publicera nyheter även på svenska

Exakt vari kritiken ligger är inte helt klart. På vilket sätt skiljer sig här de ryska från andra länders nyhetsförmedlingar, t.ex. amerikanska. Exempelvis ges New York Times ut på kinesiska, något som rimligen Aftonbladet borde anse vara lika allvarligt som att RT finns på engelska. Men nog är det värt att notera att Aftonbladet anser att det är problematiskt att människor kan ta del av olika nyhetskällor.

Men det kanske största problemet, menar Aftonbladet, är att Ryssland har en ”trollarmén”. Det finns – hör och häpna – personer som på internetsidor skriver positiva saker om Ryssland! Påståendet att sociala medier domineras av ryssvänliga inlägg är givetvis rent löjeväckande, en sådan tolkning kräver ett väldigt ideologiskt filter. Verkligheten är givetvis den inverterade – att ideologin vänder om verkligheten framhölls förövrigt redan av Marx. Att finna något positivt om Ryssland är oerhört svårt, ryssfobin är markant. Det finns således skäl att betvivla påståendet om de ryska nättrollen – såvida vi inte erkänner att de är värdelösa. Däremot finns det uppenbart en vilja att etablera en myt om att de finns, vi har tidigare skrivit om det.

Nåväl, Sārts, direktören på StratCom, vill inte framstå som onyanserad och framhåller att det finns olika troll:

Ett ”bikinitroll” är exempelvis en ung kvinna, vanligen med lite kläder på profilbilden, som får i gång diskussioner genom att ifrågasätta äldre män. Ett aggressivt troll kan polarisera, andra kan välja att ständigt upprepa vissa fakta eller bara ställa passivt-aggressiva frågor utan att bry sig om svaret.

Avslutningsvis framhålls, och nu bör vi bli rädda, att mot detta vill Sārts (som företräder den strategiska kommunikationen på Nato) se en motkraft: personer som bemöter de ryssvänliga inläggen. Här borde alla journalister värda namnet dra öronen åt dig. Inte minst mot bakgrund av att vi vet att USA, via NSA, bedriver oerhörd massövervakning av privatpersoners verksamhet på nätet.

Istället för att diskutera detta tycker Aftonbladet att det finns fog för en annan kritisk kommentar. Att sanningen inte ligger mittemellan. Ryssland och USA kan inte ses som två likvärdiga spelare.

Och detta är ett av journalistikens stora problem. Vi är helt enkelt ovana att hantera folk som skamlöst ljuger, i synnerhet när denna någon är en stat.

Att vara neutral är således enligt Aftonbadet att hålla med i vad USA/väst säger.

 

* * *

Att det pågår en kampanj mot Ryssland torde vara uppenbart. En rimlig bakgrund mot vilken den bör ses är Sveriges närmande till Nato. Värdlandsavtalet är ett tydligt exempel på att det är något som sker. Men för att på allvar kunna börja diskutera ett Natomedlemskap krävs att att det finns ett folkligt stöd. Att måla upp en hotbild, vilket är det enda skälet till att gå med i en ”försvarsallians”, är givetvis en viktig del i detta.

Dagens Nyheter (6/5 2016) slog fast :

För hotet är ryskt. Nato har förstås aldrig planerat ett anfall österut.

Och i en artikel (5/5 2016) om ”ett hotfullt Ryssland” och vikten av att samarbeta med Nato framhålls:

Ryssarnas aktivitet i Östersjöområdet har nästan återgått till kalla krigets nivåer,

Antalet med liknande artiklar kan travas på varandra. Inte konstigt att SOM-institutet för första gången mätt att förespråkarna för Nato är fler än de som motståndare till ett medlemskap. Men när Aftonbladet och DN rapporterade om detta sattes det dock i samband med ”Rysslands offensiva beteende”.

2 Comments

  1. Tor

    Rysskräcken är massiv. Frågan är varför denna ryssfientlighet, även Ryssland är ett kapitalistiskt land. Varför är USA självklart att fdöredra för en kapitalist (för vissa ja, men för så många att ryssland helt demoniserats)?

  2. Daniel

    Jag har vänner som är både vänster (nåja vänsterpartister och sånt) och belästa i politik och historia. De kan uttrycka sig nedlåtande om hur nordkoreaner är hjärntvättade och amerikaner är dumma och bara säger ”support the troops” när USA vill bomba nästa land. När det kommer till Ryssland i våra diskussioner visar de att hjärntvätt och fördumning inte är förbehållet vissa folk endast….Hade inte situationen varit så allvarlig som den är idag med ett aggressivt NATO vid Rysslands gränser och den allmänna krigshetsen i väst, så hade man kunnat ha roligt åt detta. Men det är tyvärr inte ens roligt längre. Åker man till Ryssland nån gång så får man väl låtsas som man är vadsomhelst utom svensk för att undvika att få ens mentala hälsa ifrågasatt…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)

*

Arkiv: datum
Arkiv: kategorier