Nya Oktoberförlaget ger ut sin första bok

Tidigare rapporterade vi om att Oktoberförlaget har återuppstått. Vid tiden hade de ännu inte gett ut några böcker, men nu har den första titeln släppts – förlaget har därmed visat att de verkligen existerar.

Första boken är Om filosofiska frågor, av Mao Zedong. I den återfinns bland andra klassiska texter som ”Om motsättningar” och ”Om praktiken”, men också tidigare till svenska oöversatta texter. I dessa diskuterar Mao dialektiken, vars grund han menar ligger i lagen om motsättningar. Han visar konkret hur denna kan tillämpas på politiken.

Att återuppta utgivningen av böcker likt denna är angeläget, vilket även de som inte inskriver sig i den maoistiska traditionen bör erkänna. Det är alltid viktigt att läsa och förhålla sig de som tidigare verkat inom marxismen, såväl teoretiker som praktiker. Likt Lenin tillhör Mao också det lilla antal som inte bara arbetat med den marxistiska teorin utan även lett en segerrik revolution. Alla ärliga socialister kan härav dra lärdom.

Boken finns att beställa på Oktoberförlagets hemsida.

4 Comments

 1. Rosa L.

  Tycker den är lite för dyr. Och ärligt, vem har designat omslaget. Om man inte kan hade helrött varit bättre.

 2. Nils

  Varför läsa vad massmördare skrivit? 100 miljoner döda. Fler är Stalin och Hitler. Fy fan för dom som hyllar och ger ut böcker av Mao.

  • Tet

   Att sätta sig in i ett ämne är aldrig fel, tvärtom. Okunnighet öppnar för att okritiskt godta propaganda. Att miljoner skulle ha mördats av Mao eller Stalin fallet givetvis på sin egen orimlighet. Medellivslängden i Kina ökade markant under Mao, befolkningen likaså. Givetvis dog det folk i såväl Sovjet som Kina och misstag begicks, men det skedde också oerhörda framsteg. Problemet är att borgarna låtsas som om det finns ett neutralt alternativ, som om utvecklingen utan kommunismen skulle varit fridsam och till allas gagn. Vi vet att det inte är så. Hetsen mot Stalin och Mao är ett sätt att misskreditera kommunismen, det enda reella hotet mot kapitalismen och den nu härskande klassen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)

*

Arkiv: datum
Arkiv: kategorier