DN skyller IS på Saddam

Islamska staten diskuteras flitigt. Med sedvanlig överdrift angav nyligen Dagens Nyheter hur ”Islamiska statens dödskult sprider fasa och förintelse över världen”. Över världen? Verkligen? Och exakt hur är de en dödskult? Nåja

Men DN försöker också förstå bakgrunden till IS, vilket framgår av att de recenserat en bok, författad av Sami Moubayed, som behandlar ämnet. Boken sägs vara den ”förmodligen mest välinformerade bok som skrivits om de senaste årens snabbväxande jihadism i Syrien och Irak.” Bedömningen är föga förvånande eftersom bokens s.k. analys helt överensstämmer med vad borgerliga skribenter vill höra:

Grogrunden för IS ska inte sökas i västvärldens härjningar. Årtionden av bombningar,  hundratusentals mördade, sönderslagen infrastruktur, bristande politiska och sociala strukturer osv är oväsentligt. Levnadsförhållandena spelar ingen roll. I sammanfattning: västvärldens har inget ansvar.

Så vari ligger problemet?

Den egna historien. Jihadismen sägs ha ”lång historia med rötter ända ner i medeltiden” och återkom efter Ottomanska rikets fall. Och så invasionen 2003, men den är inte så viktig för ”dessförinnan har olika militanta islamistorganisationer, drivna av drömmen om ett renat och enat islam…. ” Och givetvis eget ansvar i samtiden: ”brutala regimer och bottenlös korruption”. Vilka som installerat och stött dessa är ointressant. Däremot sägs en källa vara ”Europas tröstlösa förorter”.

Men framförallt:

IS ledare Abu Bakr al-Baghdadi […] lärde sig koranen av sin far och värdet av brutalitet av Saddam Hussein [… Hans] speciella historiska hattrick består i att han lyckats förena sin egen lilla terroristgrupp med tiotusentals officerare och soldater ur Iraks arbetslösa armé.

Och slutsatsen:

IS är Saddams hämnd.

Där ser man! Han hade kanske inte kärnvapen, men IS ligger han minsann bakom.

1 Comment

  1. Nicke

    Och Gaddafi ligger bakom attacken i Paris.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)

*

Arkiv: datum
Arkiv: kategorier