SKP startar lokalavdelning i Uppsala

Sveriges kommunistiska parti (SKP) har fått en ny avdelning i Uppsala. Att denna var på gång har varit känt ett tag, och är en del av den vitalisering av SKP som här tidigare skrivits om. Den observante läsaren kan utifrån bakgrundsbilden på avdelningens facebook-sida göra en kvalificerad gissning om medlemmarnas tidigare politiska hemvist.

Oavsett detta kan det konstateras att det inte hör till vanligheterna att något av de kommunistiska partier som finns i Sverige får nya lokalavdelningar, åtminstone inte mer än på pappret. I verkligheten är det snarare tvärtom, att de påstår sig ha fler avdelningar än vad som finns. SKP är dock i detta avseende betydligt måttligare än Kommunistiska partiet (KP) som påstår sig ha hela 56 (!) lokalavdelningar. Bakom liknande överdrifter finns säkerligen flera skäl: önsketänkande, dålig kontroll och uppföljning, självbedrägeri och en vilja att förmedla styrka och storlek som inte finns. Inget av skälen gör den kommunistiska rörelsen någon tjänst, tvärtom behövs ett uppnyktrande. Enbart genom att erkänna och se verkligheten sådan som den är går det att påverka den.

När det gäller den nya SKP-avdelningen går information att finna på:

Hemsida: uppsala.skp.se
Facebook: SKP Uppsala
Twitter: @skpuppsala
Instagram: @SKP Uppsala
Youtube: SKP Uppsala

 

10 Comments

 1. blodpudding

  Vilka är jepparna som gått med. Skp är ju utdöende tror nån att de kommer leda revolution

  • Mr KP

   Klart de försvinner om inga går med, men nu har ju några gjort det. Är så med alla kommunistiska partier, vi är inte större än medlemmarna och det krävs att fler engagerar sig och inte bara tar ställning i tanken utan även i handlingar.
   Men man undrar varför det ska vara nödvändigt att ha flera små partiet. Kanske idé att de går samman. Bättre att samla än att splittra sina krafter, och idag är det små skillnader. Historien som spökar.
   Jag önskar lycka till i Uppsala. Har varit bråkigt där. Men man blir äldre och kanske lite klokare och ser på saken på annat sätt.

 2. Anymux

  Tror mer på SKP än KP, att de är ”gamla” spelar ingen roll för det gäller alla överlevare från 70-talet. Frågan är mer vilket parti som har potential att förnyas i progressiv riktning.

  KP har gång på gång visat att de inte har det.
  1. Göteborg für alle.
  2. Ingen intern diskussion. Gtb bestämmer allt.
  3. Utveckals i reformistisk riktning. Gör avkall på symboler, talar om att överge kommunismen och deras förslag är väldigt välfärdssossiga.
  4. Oerhört dogmatiska i alla utom ideologin. Fungerade det 1970 fungerar det nu! Sälja tidning utanför systemet, hålla tomma torgmöten och glesa demonstrationer.

  SKP är mindre, men de har inte heller låst sig i sitt sätt att arbeta. Det antyder att de är öppna för att pröva nya metoder, att de kan låta yngre personer försöka.

  • kommunisten

   Ungdomarna i SKP Uppsala är snabba med att kritisera men vad vi mste ha är aktiva som är lojala och inte vänder kappan efter vinden eller hoppat av när det inte kännbs roligt.
   Det här är bara senaste grejen för dem.

 3. Jon

  Ser lovande ut men hoppas på mer rapportering om egna aktiviteter.

 4. Jon

  Lovande hittills men vore bra med lite mer aktivitetsrapportering.

 5. Jon

  Verkar lovande men jag saknar aktivitetsrapportering.

 6. J

  Kommunisten/
  majoriteten i skp uppsala är tidigare helt oorganiserade men samtidigt välskloade. Tröskeln för att bli medlem är betydligt högre än något annat parti t.ex. kp där det räcker med att vilja bli medlem. En annan skillnad är att det i skö är varje medlems skyldighet att vara kritisk mot medlemmar med auktoritet medan sådan kritik i kp förmodligen betyder att man blir utstött.

  • kommunisten

   KP har höga krav. En medlem väljs in av andra medlemmar Det kanske finns nya med i SKP men vilka ledarna är vet vi båda. Vi får se om ni står på egna ben nu eller om det blir en upprepning.

   • Red Sonja

    kommunisten, du är otrevlig och nedlåtande. Kanske skulle se lite på dig/er själva innan du kritiserar andra. Tror 100 gånger mer på SKP i Uppsala än på era PRO(r)-möten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)

*

Arkiv: datum
Arkiv: kategorier