Oktoberförlaget återuppstår!

2015-11-28-00_36_18-CorelDRAW-X7-H__OF_oktoberlogga.cdr_En glädjande nyhet är att Oktoberförlaget verkar ha återuppstått, om än utgivningen ännu inte hunnit komma igång. Ursprungligen bildades Oktoberförlaget 1967 av Kommunistiska Förbundet Marxist-Leninisterna (KFML), som senare bytte namn till Sveriges Kommunistiska Parti (SKP). Förlaget gav ut hundratals boktitlar, av såväl teoretisk som skönlitterär art. Marx, Mao, Myrdal och Stindberg är några vars verk publicerades. Vid sidan av bokutgivning gav också musik ut (en lista på titlar). I början av 1980-talet lades dock verksamheten ner.

Behovet av progressiva bokförlag är stort. Det händer att andra förlag ger ut progressiv litteratur, men det finns gränser. Texter av Marx kan publiceras, givetvis med ett förord som tar avstånd från kommunismen, men Lenin eller Mao ges inte ut.

Det nystartade Oktoberförlaget utlovar två kommande titlar på sin hemsida: av Mao Zedong Om filosofiska frågor och en titel av Mobo Gao. Den senare ge en annan bild än den som dominerar i väst av politiken och utvecklingen i Kina under Mao.

Det är givetvis viktigt att ge ut klassiker, men kanske än viktigare att ge spridning åt mer samtida studier och analyser. Från det perspektivet tre sig den kommande utgivningen lovande. Önskvärt är att den breddas till mer ”allmän marxistisk” samt även försöker ge ut böcker av samtida svenska marxistiska skribenter. Att vitalisera diskussionen vore onekligen angeläget.

Vi får önska lycka till!

 

7 Comments

 1. BSK

  Kommer de trycka nya böcker? På sidan ser det ut som om de mest säljer äldre.

  • syndikalisten

   Håller med. Tror inte det bli något av detta.

 2. Anonymous

  Vore trevligt om det blev lite böcker. Tankekraft är kanske de som annars ger ut mest intressant litteratur.

 3. Rudolf

  Verkar mest vara Maogrejer. Är verkligen namnet tänkt att peka på det gamla förlaget eller en viss tokrörelse?

 4. Rickard B. Turesson

  ”Mao Zedong om filosofiska frågor” har nu utkommit. Den kostar 150 kr (+ 49 kr i frakt). Se Oktoberförlagets webbplats: http://oktoberforlaget.se/

 5. Rickard B. Turesson

  ”Mao Zedong om filosofiska frågor” har nu utkommit och kan beställas från Oktoberförlaget (se webbsidan). Den innehåller flera tidigare icke-översatta texter till svenska. Antologin kostar 199 kr, inkl. frakt.

 6. Rickard B. Turesson

  ”Mao Zedong om filosofiska frågor” har nu utkommit. Det är första gången som Mao Zedongs filosofiska texter har samlats i en och samma volym på svenska. Dessutom innehåller de tre nyöversatta texter, som inte har funnits på svenska tidigare, och en text, som inte återfinns band 1 – 5. Antologin kostar 199 kr (inkl. frakt) och kan beställas direkt från Oktoberförlaget (se webbplats).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)

*

Arkiv: datum
Arkiv: kategorier