Motsägelsefull rapportering om Mao

statue-of-mao-zedong-under-constructionNyligen rapporterades om att en 36,6 meter hög staty av Mao som rests i Henanprovinsen i östra Kina tagits bort efter hån sociala medier. Den officiella orsaken sägs dock ha varit att statyn byggdes utan tillstånd.

Vad som är mer intressant är att rapporteringen av händelsen uppvisar flera motsägelsefulla drag. Å ena sidan betecknas Mao som kommunist, å andra sidan är det ”en grupp affärsmän” som står bakom projektet. Å ena sidan anges Mao ha orsakat miljontals kinesers död, å andra sidan sägs att han har stor folklig förankring.

Vi citerar Dagens Nyheter (8/1 2016):

[Statyn har] restes av en grupp affärsmän i samarbete med boende

Trots att Mao beskylls för miljontals dödsfall är den forne ledaren respekterad runtom i Kina, där det statsbärande Kommunistpartiet använder hans arv för att få folkligt stöd.

Förvisso används märkligt nog ordet ”beskylls”, vilket säkerligen är en försummelse från tidningen som annars inte har några svårigheter att lyfta fram ogrundade anklagelser som fakta. Nyligen (8/1 2016) gick exempelvis att läsa om att enbart försök nyansera bilden av Nordkorea är förkastliga. I en dokumentär på Netflix anges att ”ingenting är svart eller vitt”, vilket DN kraftigt tar avstånd från med orden: ”om allt är gråzoner slipper vi ta tydlig ställning.” En ärlighetseloge måste här utdelas.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)

*

Arkiv: datum
Arkiv: kategorier