Terrorism, övervakning och politiska intressen

Det dröjde inte länge efter terrordåden i Paris förrän krav på inskränkningar i yttrandefriheten, ökad övervakning och minskad insyn i statsmaktens förehavanden restes.

Sveriges radio rapporterar:

Men utifrån det som hänt i Paris, nämner inrikesminister Anders Ygeman enbart är att regeringen kommer snabba på arbetet med att ändra lagen så att polisen får avlyssna krypterade samtal.

Och i USA underströk John O. Brennan, chefen för CIA, inte bara att det krävs ökad övervakning utan också att personer som avslöjar hemliga statsuppgifter underlättar för terroristerna. Huruvida det staten gör är lagligt eller inte, huruvida det drabbar alla medborgare eller inte är helt ovidkommande. Att likt Edward J. Snowden avslöja en pågående illegal massövervakning är alltså att stödja terrorism.

”In the past several years, because of a number of unauthorized disclosures, and a lot of hand-wringing over the government’s role in the effort to try to uncover these terrorists, there have been some policy and legal and other actions that have been taken that make our ability collectively, internationally, to find these terrorists much more challenging.”

Och i samma andra menade en av NY representanter i representanthuset, Peter T. King, att:

”This shows the absolute need to have top surveillance, to stop criticizing the N.S.A.

Och i samband med detta pekade han ut några misstänkta:

”We have to put political correctness aside, […] We have to have surveillance in the Muslim communities. That’s where the threat is coming from.”

När Åsa Romson efter dåden i Paris uttryckte oro att det skulle drabba kommande klimatmöte fördömdes detta kraftigt, och statsministern  fick meddela hur olämpligt det var. Men varför är det inte lika olämpligt att högern utnyttjar en terroristattack för att få igenom sin politiska agenda? Att högerpolitiker, polis, underrättelsetjänst vill öka övervakningen av medborgarna är ingen hemlighet, det är inget de inser behov av efter terrorhandlingen utan något de länge önskat. Och självklart försitter de inte chansen att nu propagera för det. Inget är så förskräckligt att det inte kan användas i deras intresse.

 

*****tillägg 12/6 2016

Som framgått ovan finns en direkt associering mellan terrorism och islam. Ett annat exempel på detta är New York Times rubrik i samband med masskjutningen i Orlando 12/6 2016:

50 Dead in Shooting at Gay Nightclub in Orlando; Possible Terror Link

Med andra ord: det är inte det att 50 civilpersoner blivit mördade som är terrorism, för att vara det krävs att det är ”muslimskt” (i artikeln talas om IS och och Al Qaeda).

 

Källor:

http://www.nytimes.com/2015/11/17/us/after-paris-attacks-cia-director-rekindles-debate-over-surveillance.html?hp&action=click&pgtype=Homepage&clickSource=story-heading&module=a-lede-package-region®ion=top-news&WT.nav=top-news

http://www.expressen.se/nyheter/kritik-mot-romson-efter-tweet-om-paris/

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6302419

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)

*

Arkiv: datum
Arkiv: kategorier