Varför kritiserar vänsterpartiet m?

Moderaterna vill att kommuner ska kunna förbjuda tiggeri. Givetvis är det symptomatiskt för ett borgerligt parti att ge sig på fattigdomens yttringar och inte dess orsaker; borgaren lider av att se de fattiga, inte att de finns.

Men frågan är varför Vänsterpartiet ägnar så mycket möda åt att kritisera Moderaterna och dess allianskumpaner? Så var det också i valrörelsen, där v såg alliansen som sin huvudmotståndare. Men vilken moderat kommer lockas till vänstern? Vore det inte för ett vänsterparti mer strategiskt att ge sig på sittande regering, dvs socialdemokratin och miljöpartiet? Där finns väljare att vinna. Och nog torde många miljöpartister vara upprörda över hur mp sviker miljöfrågan, exempelvis gällande brunkolsaffären. Och nog borde många arbetare som röstar på s av vana vara mottagliga för kritik av hur s gång på gång sviker arbetarklassens intressen.

Men v har aldrig öppet konfronterat s. De skulle aldrig ta en konflikt eller gå emot s i någon betydande fråga, åtminstone inte om det på något sätt kunde hota s. Häri skiljer sig vänstern från högern, de senare tar kampen (hur fel den än är).

Men egentligen är inte detta förvånande. Vänsterpartiets uppgift är ju att vara ett skydd vänsterut, att inom systemet fånga upp de som skulle kunna radikaliseras.

Se:

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article21604691.ab

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6281479

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)

*

Arkiv: datum
Arkiv: kategorier