Minns ni hur 1:a Irakkriget startade?

 

Vittnesmål från den då (1991) femtonåriga sjuksköterskan Nayirah om hur irakiska soldater slår sönder kuvöser och kastar ut barnen för att dö på golvet. Dessutom lite tortyrhistorier och andra hemskheter.

Något år senare visade det sig att hon var dotter till  Saud Al-Sabah, Kuwaits USA-ambassadör och inte befunnit sig i Kuwait vid tiden. Hela vittnesmålet var fabricerat. Det var en del av en propagandakampanj för Citizens for a Free Kuwait, genomförd av Hill+Knowlton Strategies.

Amnesty International bekräftade hennes vittnesmål, det omtalades i FN och användes av USAs president, George Bush den förste, som ett argument för att militärt angripa Irak.

Sanningen uppdagades redan 1992, men vid den tidpunkten hade vittnesmålet redan fyllt sitt syfte och var för flertalet redan glömt.

Källor:

Arthur, John, ”Remember Nayirah, Witness for Kuwait?”, The New York Times, 1992-06-06.

http://newspapers.bc.edu/cgi-bin/bostonsh?a=d&d=bcheights19910128.2.41

http://www.highbeam.com/doc/1P2-1146881.html

 

2 Comments

  1. Anonym

    Kommer ihåg det här. Fan vad länge sen. Gick i skolan och just kuvöserna var något det talades om. Att det inte stämde tror jag få fick reda på, och som ni skriver – då spelade det ingen roll, invasionen hade redan fått stöd.

    • Nisse2

      Att krig inte börjar med lögner är ovanligt, ta Vietnam t.ex. Där USA sänkte sin egen båt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)

*

Arkiv: datum
Arkiv: kategorier